keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Suomi ja Viro kohtaavat runoilijavaihdon kautta

TIEDOTE 28.4.2010
JULKAISUVAPAA HETI

Suomi ja Viro kohtaavat runoilijavaihdon kautta

Suomalaiset ja virolaiset runoilijat tekevät toukokuussa sanataidetta tutuksi naapurimaissaan. Runoilijavaihtoprojektin tarkoituksena on luoda Suomenlahden ylittäviä kontakteja sekä tarjota runoyleisölle mahdollisuus tutustua naapurimaan runouskenttään. Helsinkiin saapuvat kaksi nuoren polven virolaisrunoilijaa Aare Pilv ja Elo Viiding, jotka esiintyvät perjantaina 21.5. Cafe Mascotissa järjestettävällä Helsinki Poetry Jam -lavarunousklubilla. Seuraavalla viikolla Tallinnaan suuntaavat kolme suomalaisen lyriikan kärkinimeä Juhana Vähänen, Saila Susiluoto ja Esa Mäkijärvi , jotka esittävät runojaan torstaina 27.5. Cabaret Rhizomessa.

Molempien kaupunkien tapahtumissa on luvassa naapurimaan runovieraiden lisäksi myös useita paikallisia nimiä. Yleisöllä on myös mahdollisuus päästä esittämään itse omia runojaan tilaisuuksien open mic -osuuksissa. Tilaisuuden juontajaa Helsingissä Harri Hertell ja Tallinnassa Hannu Oittinen. Tilaisuudet järjestää Helsinki Poetry Connection yhteistyössä Viron Suomen-instituutin, Suomen Viron-instituutin ja Nuoren Voiman Liiton kanssa.

Aare Pilv (s. 1976) on kääntäjä, teatterikriitikko, tutkija ja runoilija. Virolaisen kirjallisuusryhmä Erakkondin jäsen Aare Pilv tuli kirjallisuuteen 1990-luvun keskellä, jolloin hän opiskeli vielä Tarton yliopistossa kirjallisuutta. Häneltä on ilmestynyt viisi runokokoelmaa; hän on kääntänyt viroksi Paul Celania ja Lev Rubinšteinia, toimii myös teatterikriitikkona sekä Underin ja Tuglasen kirjallisuuskeskuksen tutkijana.

Elo Viiding (s. 1974) on runoilija, näyttelijä ja kulttuurivaikuttaja, jonka esikoisteoksen Telg julkaisemisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi kaksikymmentä vuotta. Viiding on julkaissut kuusi runoteosta sekä kaksi proosakokoelmaa. Viidingin tuotannolle on ominaista hienostunut ylevyys ja tietoisuus taiteen ylivertaisesta suuruudesta. Viidingin tekstit kiinnittävät huomiota yhteiskunnan kipupisteisiin ja ottavat niihin tiukasti kantaa.

Juhana Vähänen (s. 1982) on suomalainen runoilija ja kirjailija. Vähäsen esikoisteos Cantorin pölyä julkaistiin vuonna 2005. Toinen runokokoelma Avaa tule ilmestyi alkuvuodesta 2008. Vähäseltä on julkaistu vuonna 2007 pienoisromaani Kakadu. Tämän lisäksi Vähäsen runoja on julkaistu lukuisissa kotimaisissa sekä ulkomaisissa lehdissä.

Saila Susiluoto (s. 1971) on helsinkiläinen runoilija, jonka esikoisteos Siivekkäät ja hännäkkäät palkittiin Kalevi Jäntin palkinnolla 2001. Hän sai Suomi-palkinnon vuonna 2005. Hänen runojaan on käännetty yhdelletoista kielelle. Susiluoto on käynyt Kriittisen korkeakoulun kirjoittajalinjan, Oriveden opiston kirjoittajalinjan ja opiskellut Helsingin yliopistossa yleistä kirjallisuustiedettä. Susiluodolta ilmestyy elokuussa Otavalta uusi kokoelma Carmen.

Esa Mäkijärvi (s. 1984) on suomalainen runoilija, joka asuu ja opiskelee Tallinnassa. Hän on opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa ja toimii myös kriitikkona. Mäkijärveltä on julkaistu kaksi runokokoelmaa.

Tapahtuma Facebookissa: http://www.facebook.com/event.php?eid=117190554978592

Lisätietoja:
Harri Hertell, tapahtumatuottaja
GSM: + 358 40 506 3668
hkipoetryconnection@gmail.com


Soome-Eesti luulesild

Soome ja Eesti luuletajad tutvustavad maikuus sõnakunsti naabermaades – Helsingisse saabuvad 21. mail kaks Eesti noorema sugupõlve luuletajat Elo Viiding ja Aare Pilv, kes astuvad oma loominguga üles Helsingi Poetry Jam’i lavaluuleklubis Cafe Mascotis kell 19. Järgmisel nädalal on võõrustaja Eesti – 27. mail esitavad oma luuletusi Tallinnas Cabaret Rhizomes Soome luule paremikku kuuluvad Juhana Vähänen, Saila Susiluoto ja Esa Mäkijärvi. Luulevahetusprojekti eesmärgiks on luua Soome lahte ületavaid kontakte ning pakkuda poeesiasõpradele võimalust tutvuda naabrite luulemaastikuga.

Nii Tallinna kui Helsingi üritustel astuvad külalistele lisaks ka mitmed kohalikud nimed ning õhtu lõpetuseks on publikule avatud ”open mic”. Helsingi luuleõhtut juhib Harri Hertell, Tallinna osa Hannu Oittinen. Ettevõtmine saab teoks koostöös Helsinki Poetry Connectioni, Eesti Instituudiga Soomes ja Soome Instituudiga Tallinnas.


Aare Pilv (s. 1976) on Eesti luuletaja ja kirjandusteadlane, kirjandusrühmituse Erakkond liige, kes tuli kirjandusse 1990ndate keskel, mil õppis veel Tartu Ülikoolis eesti kirjaduse erialal. Pilvelt on ilmunud viis luulekogu, viimane teos “Näoline” 2007. aastal. Praegu töötab ta Underi ja Tuglase kirjanduskeskuses teadurina ning on Tartu Ülikooli doktorant.

Elo Viiding (s. 1974) on Eesti luuletaja ja prosaist, kelle esikteose ”Telg” ilmumisest saab tänavu kakskümmend aastat. Viiding on avaldanud mitmeid luule- ja proosakogusid. Tema tunnetuslikku ja isikupärast, kohati raevukalt nõudlikku loomingut on tõlgitud mitmeisse keeltesse. Elo Viidingu viimane luulekogu „Meie paremas maailmas“ ilmus 2009. aastal.

Juhana Vähänen (s. 1982) on Soome luuletaja, kelle debüütkogu ”Cantorin pölyä” ilmus 2005. aastal, teine luulekogu ”Avaa tule” aastal 2008. Kahe luulekogu vahepeale ilmus aastal 2007 lühiromaan ”Kakadu”. Lisaks on Vähäneni luulet ilmunud arvukates kirjandusväljaannetes nii Soomes kui ka välismaal.

Saila Susiluoto (s. 1971) avaldas oma debüütteose ”Siivekkäät ja hännäkkäät” aastal 2001, mis pälvis kohe ka Kalevi Jäntti auhinna ning aastal 2005 sai kirjanik Soome haridusministeeriumi igaaastase Suomi-kultuuriauhinna (Suomi-palkinto). Susiluoto luulet on tõlgitud 11 keelde, ta uusim luulekogu ”Carmen” ilmub selle aasta augustis Otava kirjastuselt.

Esa Mäkijärvi (s. 1984) on noor Soome luuletaja, kes elab ja õpib hetkel Tallinnas. Mäkijärvilt on ilmunud kaks luulekogu ning ta tegutseb aktiivselt ka kriitikuna.

Lisateave:
Harri Hertell
Tel. + 358 40 506 3668
hkipoetryconnection@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti