torstai 21. lokakuuta 2010

Äänirunous ja rap-lyriikka valtaavat Aboa Vetus & Ars Novan 29.10.2010

TIEDOTE 21.10.2010
JULKAISUVAPAA HETI

Äänirunous ja rap-lyriikka valtaavat Aboa Vetus & Ars Novan 29.10.2010


Äännös!-äänirunoklubi marssittaa esiin Aboa Vetus & Ars Nova -taidemuseossa (Itäinen Rantakatu 4-6, 20700 Turku) joukon kotimaisia ja ulkomaisia äänirunouden sekä esittävän runouden taitajia perjantaina 29.10.2010 kello 20.00. Esiintyjinä nähdään Eirikur Örn Norðdahl, Miia Toivio, Marko Niemi, Olli-Pekka Tennilä ja Helsinki Poetry Connection.

Äänirunous on kielellis-musikaalinen taiteenlaji, jossa hyödynnetään puheen äänteellisiä piirteitä perinteisempien semanttisten ja syntaktisten arvojen sijasta. Äänirunouden haaste on purkaa äänen siteet lyyriseen harmoniaan sekä puheeseen ja korostaa sen sosiaalisia sävyjä, semanttista musiikkia.

Esittävä runous ei ole vain ääneen lausuttua runoutta vaan lausunnan ja läsnäolon taidetta, demokratiaa käytännössä ja sosialismia toiminnassa. Esittävää runoutta on montaa lajia kansanlaulusta ja perinteisestä runonlausunnasta slam-runouteen, spoken wordiin ja aina acapella-rappiin asti.

Eirikur Örn Norðdahl (1978) on islantilainen kirjailija ja runoilija, joka tunnetaan kirjallisuuden muotoja ja rakenteita purkavasta äänteellisesti, visuaalisesti ja sosiaalisesti rohkeasta kokeilevasta ilmaisustaan. Hän on islantilaisen avantgardistisen Nýhil-ryhmän perustajia sekä amerikkalaisen Flarf-kollektiivin jäsen.

Helsinki Poetry Connection on ryhmä, joka järjestää esittävän runouden tapahtumia Helsingissä ja Tallinnassa. Runoutta, räppiä ja spoken wordia yhdistävä kollektiivi elää yhteiskunnallisesta kantaaottavuudesta, suorapuheisesta runoudesta ja arjen kokemuksiin perustuvasta huumorista. HPC:n esiintyjät ovat pääsääntöisesti nuoria aikuisia urbaanin musiikin sekä runouden parista.

Miia Toivio (1974) on helsinkiläinen runoilija, luovan kirjoittamisen opettaja ja runousaktivisti, jonka runokokoelma Loistaen olet (Teos) julkaistiin 2007. Toivion runoja on julkaistu myös MotMotissa, Nokturnossa, Nuoressa Voimassa ja ruotsalaisessa runouslehti OEI:ssa. Hän on työskennellyt monipuolisesti kirjallisuuden kentällä muun muassa runoklubien järjestäjänä, kirjallisuusarvostelijana ja runouslehti Tuli&Savun päätoimittajana vuosina 2003–2006.

Marko Niemi
on espoolainen runoilija, suomentaja ja entinen Nokturno.org-sivuston päätoimittaja, jonka digitaalisia teoksia on ollut esillä Tanskassa, Ruotsissa ja Virossa. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. amerikkalaisen runoilijan ja taiteilijan Jim Andrewsin kanssa. Hänen visuaalisen runouden kokoelmansa nurousoppi (Ankkuri) julkaistiin 2006.

Olli-Pekka Tennilä
(s. 1980) on Kuopiosta kotoisin oleva jyväskyläläinen runoilija. Hänen runojaan on julkaistu mm. Motmotissa, Tuli&Savussa sekä Nuoressa Voimassa. Hänen esikoisteoksensa ololo (ntamo) julkaistiin 2008. Tennilä on viime vuosina esiintynyt useissa tilaisuuksissa Antti Salmisen ja Jonimatti Joutsijärven kanssa muodostamassaan ääntä, puhetta ja tilaa tutkivassa ryhmässä, viimeksi performanssitaiteen Là-bas -biennaalissa Kiasmassa Helsingissä.

Lisätietoja:
Harri Hertell
hkipoetryconnection@gmail.com
p.0405063668

1 kommentti:

  1. "...Aboe Vetus & Ars Nova -taidemuseossa..."

    Ihan vaan nipottaisin, että kyseessä ilmeisimmin on Aboa Vetus & Ars Nova, joka on siis historian ja nykytaiteen museo Turussa (kun kerta lehdistötiedote ja kaikkea...)

    Mutta muuten kaikin puolin mainio meininki!

    VastaaPoista