tiistai 13. marraskuuta 2012

Helsinki Poetry Connection tarjoaa nuorille uudenlaisia runon esittämisen työpajoja

Suomessa lavarunousbuumin synnyttänyt Helsinki Poetry Connection -sanataidekollektiivi on koonnut yhteen tietonsa ja taitonsa luoden uudenlaisen runon esittämisen työpajan. Erityisesti yläaste- ja lukioikäisille suunnattu työpaja on lyhyessä ajassa kerännyt paljon positiivista palautetta sekä oppilailta että opettajilta. Työpajat ovat saaneet myös mediassa paljon positiivista huomiota. Työpajojen vetäjinä toimivat runoilija ja kulttuurituottaja Harri Hertell (s.1985) sekä rap-muusikko ja äänisuunnittelija J Riskit eli Juha Potka (s.1983).

Runon esittämisen työpajoissa nuorille opetetaan itseilmaisua runouden, rap-lyriikan ja spoken wordin keinoin. Tarkoituksena on tutustuttaa nuoret näihin ilmaisun muotoihin ja lisätä heidän itseluottamustaan esiintyjinä. Työpajoissa oppii samalla useita arkielämässäkin hyödyllisiä taitoja kuten esiintymisjännityksen hallitsemista. Työpajoissa pohditaan ääni- ja videonäytteiden myötä mitä lavarunous tarkoittaa ja kuinka sitä voisi itsekin harrastaa. Työpajoissa ohjaajat antavat nuorille myös live-näytteitä esiintymisestä. Oppilaat pääsevät itsekin kokeilemaan lavarunoilua. Ennen työpajojen alkamista nuoria kannustetaan kirjoittamaan omia runoja ja rap-lyriikoita, joita kaikki halukkaat pääsevät esittämään positiivisen ilmapiirin vallitessa. Nuoret saavat esiintymisistään myös halutessaan rakentavaa palautetta ohjaajilta. Työpajat kestävät kahden tai kolmen koulutunnin ajan, riippuen tilaajatahon toivomuksista. Runon esittämisen työpajat ovat hyvä tapa rohkaista nuoria itseilmaisuun sekä lisätä heidän esiintymisvarmuutta ja tiedonhalua. Työpajat tuovat myös mukavaa vaihtelua lukuvuoteen.

Maskun Hemmingin koulun ilmaisutaidonluokassa istuu parikymmenpäinen oppilasjoukko. Yksikään mukana oleva ei nuoku, räplää puhelinta tai jutustele kaverin kanssa, vaan kaikki kuuntelevat keskittyineinä vieraaksi tulleiden miesten tarinoita. Tällä kertaa luokassa puhutaan runoista ja räpistä.” -Vivi Wihanto, Turun Sanomat 8.11.2012


Lisätietoja työpajoista antaa:

Harri Hertell, kulttuurituottaja (AMK)
p.0405063668
harri.hertell@gmail.com
http://hkipoetryconnection.blogspot.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti