perjantai 17. tammikuuta 2014

Helsinki Poetry Connection tarjoaa uudenlaisia lavarunoustyöpajoja

Suomessa lavarunousbuumin synnyttänyt Helsinki Poetry Connection -sanataidekollektiivi on koonnut yhteen tietonsa ja taitonsa luoden uudenlaisen lavarunoustyöpajan. Erityisesti yläaste- ja lukioikäisille suunnattu työpaja on muutamassa vuodessa kerännyt paljon positiivista palautetta sekä oppilailta että opettajilta. Työpajat ovat saaneet myös mediassa positiivista huomiota. Työpajojen vetäjinä toimivat runoilija, spoken word -artisti ja kulttuurituottaja (AMK) Harri Hertell (s.1985) sekä rap-muusikko Juho Kuusi (s.1986).

Runon esittämisen työpajoissa opetetaan itseilmaisua runouden, rap-lyriikan ja spoken wordin keinoin. Tarkoituksena on tutustuttaa oppilaat näihin ilmaisun muotoihin ja lisätä heidän itseluottamustaan esiintyjinä. Työpajoissa oppii samalla useita arkielämässäkin hyödyllisiä taitoja kuten esiintymisjännityksen hallitsemista. Työpajoissa pohditaan ääni- ja videonäytteiden myötä mitä lavarunous tarkoittaa ja kuinka sitä voi itsekin harrastaa. Työpajoissa ohjaajat antavat nuorille myös live-näytteitä esiintymisestä. Oppilaat pääsevät työpajoissa halutessaan myös itsekin kokeilemaan lavarunoilua open mic -osuuksissa.

Ennen työpajojen alkamista nuoria kannustetaan kirjoittamaan omia runoja ja rap-lyriikoita, joita kaikki halukkaat pääsevät esittämään positiivisen ilmapiirin vallitessa. Nuoret saavat esiintymisistään myös halutessaan rakentavaa palautetta ohjaajilta. Työpajoissa usein myös kirjoitetaan yhdessä runoja, joita oppilaat pääsevät halutessaan esittämään. Jälkikäteen kirjoitetuista runoista voidaan koota muistoksi työpajasta esimerkiksi yhteinen runovihkonen.

Työpajat kestävät kahden tai kolmen oppitunnin ajan, riippuen tilaajatahon toivomuksista. Lavarunoustyöpajat ovat hyvä tapa rohkaista nuoria itseilmaisuun sekä lisätä heidän esiintymisvarmuutta ja tiedonhalua. Työpajat tuovat myös mukavaa vaihtelua lukuvuoteen. Työpajojen ihanteellinen ryhmäkoko on 5-20 henkeä.

Työpajat soveltuvat myös hyvin aikuisille esimerkiksi työyhteisöjen virkistäytymiseen. Kukin työpaja räätälöidään tilaajatahon toiveet ja tarpeet huomioon ottaen. Työpajoihin osallistujilta ei vaadita aiempaa lavarunousharrastuneisuutta.

Maskun Hemmingin koulun ilmaisutaidonluokassa istuu parikymmenpäinen oppilasjoukko. Yksikään mukana oleva ei nuoku, räplää puhelinta tai jutustele kaverin kanssa, vaan kaikki kuuntelevat keskittyineinä vieraaksi tulleiden miesten tarinoita. Tällä kertaa luokassa puhutaan runoista ja räpistä.” -Vivi Wihanto, Turun Sanomat 8.11.2012


Tekniset vaatimukset: Dataprojektori, internet-yhteys ja kevyt äänentoisto. Tarvittaessa työpajan toteuttajataho tarjoaa teknisen laitteiston, mutta tällöin hintaan lisätään laitteistovuokra.

Kesto: 1-3h

Ihanteellinen ryhmäkoko: 5-25 henkeä

Hinta: sopimuksen mukaan

Kenelle työpaja on suunnattu: 13-80 vuotiaille 
 

Lisätiedot ja yhteydenotot:
Harri Hertell, kulttuurituottaja (AMK)
harri.hertell@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti