perjantai 20. syyskuuta 2013

Brain Poetry (@ XL Art Space) 5.10. astiTaidenäyttely

Kasperi Mäki-Reinikka & Brains on Art:
BRAIN POETRY (2013)

7.9.–5.10.2013
XL Art Space, Vuorikatu 22, Helsinki
Avoinna: ti–pe klo 12–20, la 12–18. / Open: Tue–Fri 12–20, Sat 12–18.


Brain Poetry (2013) on runogeneraattori, joka tuottaa runoja teoksen käyttäjän aivosähkökäyrän perusteella. Laskennallisen luovuuden tutkija FM Jukka Toivasen menetelmiin pohjautuva taideteos tutkii ihmisen ja koneen yhdistämistä luovassa toiminnassa.

Laskennallisella luovuudella tarkoitetaan luovuuden mallintamista, matkimista tai tukemista tietokoneen avulla. Teos käsittelee kysymyksiä tieteen luovuudesta ja teknologian mahdollisuuksista sekä kyseenalaistaa tapaa nähdä taide ja tiede toisilleen vastakkaisina elämänalueina. Aivosähkökäyrästä alkunsa saava runo on jokaisella käyttäjällä erilainen. Tietokoneen aivosignaalista generoima teksti pyrkii kartoittamaan uudella tavalla ihmisen ja koneen suhdetta.

Teoksessa aivotutkimuksen ja kognitiotieteen menetelmät ovat otettu taiteen käyttöön. Taidelähtöisessä projektissa korostuu kahden kentän, tieteen ja taiteen, vuoropuhelu. Teoksen lähtökohtina toimivat työryhmän käymät keskustelut, tiedon jakaminen ja yhteinen taiteellinen pohdinta.

Brains on Art on vuonna 2010 perustettu helsinkiläinen taidekollektiivi, joka yhdistelee installaatioissaan tieteen ja taiteen metodeja. Kollektiivi koostuu taidekasvatuksen, sähkötekniikan ja kognitiotieteen opiskelijoista. Työryhmään kuuluvat Kasperi Mäki-Reinikka, Jukka Toivanen, Aleksander Alafuzoff, Henri Kotkanen ja Jari Torniainen.

Kollektiivin teoksia on aiemmin ollut nähtävillä keväällä 2013 Espoo Kunsthallen kevätfestivaaleilla Espoon keskuksessa ja Warehouse Tech -näyttelyssä Jätkäsaaren L3 -galleriassa Helsingissä. Teoksia sekä tiedettä niiden taustalla on esitelty myös Helsingin yliopiston kognitiotieteen laitoksen avoimissa ovissa, taiteen ja teknologian sivuaineohjelmassa Aalto ARTS:issa ja kirjakauppa Arkadian avoimessa esittelytilaisuudessa keväällä 2013.

www.facebook.com/BrainsOnArt

Näyttelyä ovat tukeneet Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu sekä Suomen Kulttuurirahasto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti