tiistai 1. lokakuuta 2013

Dan Fante Kiilaklubilla 8.10. Cafe Mascotissa

Los Angeles. Helsinki. Turku. Tinkimätöntä runoutta maailman huipulta. Kiilaklubi. 8.10. klo 20 alkaen Cafe Mascot Neljäs linja 2.

Dan Fante (USA), Anni Sumari, Riikka Heinonen ja dj Harri Hertell. Juha Kulmala, Henry Lehtonen, Esa Hirvonen & Säkeet -orkesteri: Jarmo Vuorensola (basso), Antti Saarinen (rummut), Pekka Tolonen (kitarat, koskettimet) ja Petri Viitala (saksofoni).

Prosaisti ja runoilija Dan Fante (s. 1944) varttui Los Angelesissa. Parikymppisenä hän lähti tien päälle, päätyen lopulta kahdeksitoista vuodeksi New Yorkiin. Fante on työskennellyt kymmenissä hanttihommissa mm. kulkukauppiaana, taksikuskina, ikkunanpesijänä, puhelinmyyjänä, yksityisetsivänä, yöportieerina, autonkuljettajana, postittajana, torimyyjänä, treffipalvelukonsulttina, näytelmäkirjailijana, huonekalumyyjänä ja parkkikoppimiehenä. Nykyään hän asuu taas Los Angelesissa.
Dan Fanten sanat ovat suoria ja lauseet iskevät lujaa. Tyylinsä hän on saanut verenperintönä, sillä hänen isänsä John Fante oli Bukowskin suuria kirjallisia sankareita.

Dan Fantelta on julkaistu suomeksi kahdeksan teosta. Näiden joukossa on kaksi runokirjaa: Unohda Guggenheim (2004) ja Moottorisahasäkeitä (2009). Kaikkien Fanten kirjojen suomentaja on Kari Aartoma ja ne on kustantanut Sammakko. Turun kirjamessuilla Dan Fantelta ilmestyy uutuusdekkariteos POINT DOOM.

”Dan Fante on autenttinen kirjallisuuden lainsuojaton.” The New York Times.
Turun runouden kärkikolmikko Esa Hirvonen, Juha Kulmala ja Henry Lehtonen tuo nyt ensimmäistä kertaa mukanaan Helsinkiin "Säkeet" - orkesterin, jonka improtaustoissa tunnelma vaihtuu jazzista rokkiin, bluesista aavemaiseen äänimaisemaan ja tarvittaessa jopa psykedeeliseen humppaan asti.

Anni Sumari on kymmenen kaunokirjallista teosta julkaissut helsinkiläinen runoilija. Karismaattisena esiintyjänä tunnetun Sumarin viimeisin teos on tänä vuonna julkaistu "Olen kiivas kuin jumala". Riikka Heinonen on Helsingin lavarunouden kuumia nimiä ja tuttu nimi HPC:n jameista ja open mic - illoista. Dj Harri Hertell huolehtii tiukasta menosta myös ennen, jälkeen ja runoesitysten välissä.

Järjestäjät: Runoviikko ja Kiila ry. Yhteistyössä Yhdysvaltain suurlähetystö, Helsinki Poetry Connection ja kustannusliike Sammakko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti