tiistai 11. maaliskuuta 2014

Kuvituskilpailun voittaja on valittu!

Tammikuussa Helsinki Poetry Connection julisti kilpailun löytääkseen kuvittajan Jarkko Jokisen runokirjalle. LINKKI: Kuvituskilpailu runokirjalle

Kilpailun suosio ylitti odotuksemme ja määräaikana sähköpostiimme saapui 25 kuvaa 19:lta ehdokkaalta. Kilpakuvitusten yleinen taso oli korkealuokkainen, ja voittajan valitseminen osoittautui haastavaksi. Ainakin 5-6 ehdokkaista oli vakavan harkinnan alla, ja sitäkin useampi irrotti tuomaristosta ylisanoja sekä hehkutusta. Äänestyksessä kuitenkin nousi esiin yksi selkeä suosikki, jolle kaikki asiantuntijamme näyttivät peukkua.

Voittajatyössä on klassisen kirjakuvituksen otetta ja runoille läheistä huumoria. Teemu Juhani tavoittaa hyvin myös runon surrealistisen tunnelman. Kuva täyttää sivun, mutta ei tuki aukeamaa liian tummilla sävyillä tai yksityiskohdilla. Kuvitus tukee tekstiä, mutta ei sokeasti myötäile sitä, vaan lisää siihen oman tulkintansa.
Kuva: Teemu Juhani, Teksti: Jarkko Jokinen
Koska kilpailuun lähetettyjen töiden taso oli niin huikaiseva, nimeämme myös muutamia kunniamainintoja. Usein yhtä parasta toteutusta oli mahdotonta valita tietyn runon kohdalla, kun sitä oli lähestytty eri suunnasta ja taiteilijoiden tyyli oli niin erilainen - mutta aina omalla tavallaan vaikuttava.

Tässä kolme oivaltavaa kuvitusta samalle tekstille (Jarkon runo löytyy ensimmäisestä kuvasta):
Näätämäinen kettu 1 (Emilia Alm), Teksti: Jarkko Jokinen
Ensimmäisessä kuvassa runon mukava arvosana 8 löytyy ketun silmälaseista, toisessa kilpailutyössä kuva-aiheena on persoonan kaksijakoisuus:
Näätämäinen kettu, versio 2 (Elina Helkala)
Myös kolmannessa kuvassa huomio keskittyy identiteetin epämääräisyyteen, mutta ratkaisu on toisella tavalla luova:
Näätä/Kettu nro 3 (Milla Sinisalo)
HPC toivoo parhaansa mukaan edistävänsä lahjakkaiden kuvataiteilijoiden työllistymistä, joten jos jonkun kuvittajan tyyli miellyttää, ettekä tavoita häntä suoraan (kotisivuilta tai facebookista), lähettäkää rohkeasti yhteyspyyntöjä meille, niin yritämme välittää viestin. Nykyään kannattaa mainostoimistojen ja muiden kalliiden firmojen sijaan lähestyä suoraan taiteilijaa, jos tietää millaista kuvitusta tahtoo projektilleen. (Tämä siis vinkkinä kaikille yrityksille, yhdistyksille ja yksityishenkilöille, jotka etsivät julisteilleen tai kirjoilleen kuvitusta tai graafista suunnittelijaa.)

Kilpailuun lähettiin myös muutama kansiehdotus. Niistä kunniamaininnan saa Annika Leppäaho:
Paras kansiehdotus: Annika Leppäaho
Kuvitettavaksi tarjotuista runoista suosituimmassa saadaan Kuolema päiväkahviseuraksi. Kilpailussa nähtiin seitsemän eri versiota tästä runosta. Runoilijan omat suosikit olivat Pekka Niskanen ja Karin Niemi.
Kuva: Pekka Niskanen
Tässä Karin Niemen versio samasta runosta:
Kuva: Karin Niemi
Runoteoksen julkaisupäivämäärää ei ole lyöty lukkoon, mutta tiedotamme julkkareista, kunhan aikataulu varmistuu. Ilmainen kirja on tarjolla myös kaikille kunniamainituille, jos saavutte julkkareihin tai lähetätte postitustosoitteenne runoilija.jokiselle @ tiedätte.kyllä.

Haemme apurahaa vastaavan kilpailun järjestämiseksi myös ensi vuonna. Silloin toivon mukaan meillä on varaa maksaa rahapalkkiot myös 2. ja 3. sijoittuneille.

Suuret kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille ja onnea taiteelliselle uralle! Toivottavasti kuulemme teistä myös tulevaisuudessa.

PS. Lähettäkää meille portfolionne ja yhteystietonne, jos haluatte suunnitella tapahtumajulisteita. Vuosittain teetämme 10-15 julistetta, joten useimmille halukkaille löytyy näytön mahdollisuuksia ja meille on myönnetty apurahaa, josta varaamme siivun myös julistetaiteen tekijöille.

1 kommentti: