tiistai 8. lokakuuta 2013

Nihil Interit ry:n Runoteko-palkinto Helsinki Poetry Connectionille

Nihil Interit ry:n Runoteko-palkinto on myönnetty Helsinki Poetry Connection -kollektiiville kokonaisuudessaan. Palkinto jaettiin Turun kansainvälisillä kirjamessuilla 4.10.2013, ja sen ottivat vastaan HPC:n hallituksesta varapuheenjohtaja Lasse Hauerwaas, puheenjohtaja Harri Hertell, jäsen Jarkko Jokinen sekä toiminnanjohtaja Kasper Salonen. Palkinto on runoilija J.K. Ihalaisen tekemä päältä kullattu kivinen trofee-esine (ks. kuva alla!). Nihil Interit -runojärjestö perusti sekä Runoteko- että Runoteos-palkintonsa 20-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi, eli palkinnot jaettin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Runoteos-palkinnon voitti myös Poetry Jam -klubilla esiintynyt runoilija Anja Erämaja Töölönlahti-kokoelmallaan. Lue lisää.

Palkintoperusteista otteen luki ääneen palkintolautakunnan jäsen ja Tuli & Savu -lehden vs. päätoimittaja Pauli Tapio. Lukekaa alta Nihil Interitin hehkuvat perustelut! Koko HPC:n hallitus on onnesta soikeana tästä jymyuutisesta, ja onnittelee myös Anjaa ansaitusta tunnustuksesta. Kiitos Nihil Interit! Kiitos kaikki vuosien saatossa toiminnassamme dägäilleet runopäät!
Helsinki Poetry Connection on innostuneella ja paneutuneella toiminnallaan onnistunut antamaan runoudelle tapahtuman luonteen. Vuonna 2008 perustettu järjestö on järjestänyt yli 200 runotapahtumaa. Säännöllinen runoklubitoiminta on kasvanut Helsingissä ja levinnyt halki Suomen. Se koskettaa tällä hetkellä runouden koko kenttää.HPC:n esiin nostama lavarunous näkyy ja kuuluu laajalle. Painetun runouden lisäksi se on sekoittunut myös muihin taiteisiin. Lavarunous on sulattanut sisäänsä musiikkia ja esiintyvää taidetta performanssista teatteriin. Tapahtumien myötä runous on löytänyt suullisen perinteensä uudella tavalla, mikä on korostanut paitsi kaunokirjallisen kielen äänteellistä luonnetta myös verbaalisen ilmaisun perusteita. Runous on kohonnut yhteiseksi nimittäjäksi rap-musiikin ja proosaan, päiväkirjamerkintöjen ja performanssin, saarnojen ja stand up ‑komiikan välille.Helsinki Poetry Connection on lisäksi murtanut muurit paitsi taiteenlajien myös maantieteellisten ryhmittymien ja sukupolvienkin väliltä. Vaikka ryhmän aktiivisin toiminta keskittyy pääkaupunkiseudun nuoriin aikuisiin, runoesityksiä on pidetty niin puistoissa lapsille kuin vanhainkotien asukkaillekin. Kulttuurisesti painavaa antia HPC:n toiminnassa ovat myös kansainväliset kontaktit. Niiden ansiosta Suomessa on esiintynyt useita nimekkäitä ulkomaisia sanataiteilijoita. Monet pitävät Helsinkiä Pohjoismaiden esiintyvän sanataiteen kuumana pisteenä.Helsinki Poetry Connection on tehnyt runoudesta kohtaamista. Se on räiskyvää, hauskaa, ulospäin suuntautunutta ja keinovalikoimaltaa ehtymätöntä. Ennen kaikkea runoudella on HPC:n vaikutuksesta vankka asema omana jatkuvasti uusiutuvana alakulttuurinaan. Lähes jokainen ihminen on kirjoittanut runoja pöytälaatikkoonsa, ja nyt näillekin teksteille on syntynyt jatkuvasti kasvava yhteisö, joka tuottaa sisältöä kuin ikiliikkuja.Matka kirjoittamisesta esiintymiseen onkin lyhyt. Kirjallisuuden merkitys syntyy sen yleisössä, ja se kehittyy vain jatkuvan kokemisen, elämisen ja tapahtumisen välityksellä. Sen perusta on niissä hetkissä, joissa kieli kykenee ilmaisemaan jotain sitä käyttävästä subjektista. Helsinki Poetry Connectionin suurin saavutus on tässä merkityksien, muutoksien, puhujien ja kuulijoiden, kysymyksien ja vastauksien yltäkylläisyydessä. Elävää kulttuuria ei voi kaataa ihmisiin, vaan se syntyy heistä itsestään. On sekä harvinaista että riemukasta, että näin tapahtuu juuri nyt runoudessa.

Allaolevat kuvat otti palkintoraadin sihteeri Tuula Sipilä.Palkintoperusteita lukee Pauli. HPC:n hallituslaiset Jokinen,
Hauerwaas, Salonen ja Hertell kuuntelevat ylpeinä.

Agricola-lavala fiilis oli juhlallinen ja onnellinen. Etualalla trofee!


Toiminnanjohtaja-Kasper esittelee muikeana palkintoja.

Ja kunniakirja, jota somistaa myös kaunis miete Tao te chingistä.

4 kommenttia:

 1. Toi graniittitrofee painaa valehtelematta ~10kg! :) Ihalaiselle suurkiitos symbolisesta taikaesineestä.

  VastaaPoista
 2. Onnea HPC! Tämä on hienoa, sielua ja mieltä ylentävää. Palkinto on todella paikallaan.

  VastaaPoista
 3. Kratuleerinkia poppoolle. Varsin ansaittua. Dägä!

  VastaaPoista
 4. Onnex Olkoon HPC!

  T.Visa

  VastaaPoista